Gå til indhold

Haptiske signaler

Haptiske signaler er 139 enkle, følbare signaler, der bruges til synsbeskrivelse for døvblinde. Signalerne gives diskret på ryggen, skulderen eller overarmen og kan laves midt i en samtale uden at forstyrre. På den måde kan få at vide, om nogen smiler til en, om tjeneren er på vej, eller om kaffen er serveret. Haptiske signaler findes på både gratis app, trykt bog og på youtube.

Kontaktperson laver haptiske signaler på ryggen af døvblind

Med haptiske signaler kan en døvblind eller synshørehæmmet person følge med i, hvad der foregår. Fx kan man helt diskret få at vide, at tjeneren nu er kommet med maden, at det regner udenfor, eller at der er en person, der gerne vil hilse. Det kan gøre en verden til forskel at få den type information samtidig med alle andre i rummet. Haptiske signaler kan gives samtidig med, at der tales eller bruges tegnsprog.

Med haptiske signaler kan man også få beskrevet ansigtsudtryk, få information om hvilket punkt man er nået til på en dagsorden eller få beskrevet hvordan et rum er indrettet. Alt sammen med simple signaler, der laves på ryggen.

DøvBlinde Danmark har været med at udvikle og udbrede brugen af haptiske signaler i Danmark. Nogle af signalerne er udviklet med inspiration fra tegnsprog, andre er specielt udviklet til haptisk brug.

Haptisk kommunikation bruges som et supplement til tegnsprog, taktilt tegnsprog eller tale og kan tilpasses individuelt med egne signaler. Der kan udvikles mange nyttige individuelle haptiske tegn mellem to personer, der kender hinandens behov for tolkning godt, fx. mellem døvblind og kontaktperson/tolk eller pårørende.

Køb eller download bogen 'Haptiske signaler - 139 nye og kendte signaler' på den version, der passer dig bedst. Husk også at downloade den gratis app på din telefon. Du finder den der, hvor du plejer at downloade apps. 

 

Haptiske signaler bog og app

Hapiske signaler - 139 nye og kendte signaler

Køb eller download bogen 'Haptiske signaler - 139 nye og kendte signaler' på den version, der passer dig bedst. Husk også at downloade den gratis app på din telefon. Du finder den der, hvor du plejer at downloade apps.

Haptiske signaler pdf ›

Haptiske signaler html ›

Haptiske signaler word tekst ›

Haptisk udføres på ryggen

Download gratis app med haptiske signaler

Findes på Android og ios, der hvor du downloader dine apps!

You tube ikon

Videoklip med haptiske signaler

Du kan finde videoklip med alle de haptiske signaler på Youtube. Videoerne har sin egen kanal som hedder "Hapsignal DK".

Læs mere om…

Haptiske signaler laves på skulderen af en døvblind, mens kontaktpersonen samtidig synsbeskriver

Synsbeskrivelse

Synsbeskrivelse er vigtigt for at døvblinde kan orientere sig og forholde sig til omgivelserne. Det kan med fordel kombineres med haptiske signaler

To døvblinde taler taktilt tegnsprog sammen

Tegnsprog og taktilt tegnsprog

Tegnsprog  og taktilt tegnsprog udføres med hænderne - og aflæses med hænderne af døvblinde, der ikke har nogen synsrest. Få gode råd her 

Kvinde aflæser label med lup

Hvad er døvblindhed?

Definitionen på døvblindhed er en kombineret nedsættelse af syn og hørelse i en sådan grad, at det er vanskeligt for de nedsatte sanser at kompensere for hinanden.