Gå til indhold

FILM: Blandt døvblinde i Nepal 

Film-dokumentarist Lars Feldballe Petersen fulgte i 2017 Birgit Larsen og Dorte Eriksen, der begge er døvblinde, på en af deres mange rejser til Nepal. Trods deres dobbelte sansetab havde de kastet sig ud i at opspore døvblinde og undervise i bl.a. følbar kommunikation i det fattige land. Et land, hvor alle deres egne sanser var på overarbejde for at få en fornemmelse af omgivelserne, der er meget anderledes end herhjemme.

Filmen er med, når de møder døvblinde, der lever stort set isoleret fra resten af verden, når de underviser unge usher-ramte i brugen af taktilt tegnsprog og haptiske signaler til synsbeskrivelse, og når de møder lærere, tolke og embedsfolk, der alle spiller en vigtig rolle i opbygningen af viden og kapacitet på døvblindeområdet i det fattige land.

Blandt døvblinde i Nepal er en smuk film, der handler om at bruge de sanser og erfaringer, man har til rådighed, og om at nå ud i verden og gøre en forskel trods egne begrænsninger.
Filmen er tekstet og tegnsprogstolket og findes også i en version med synsbeskrivelse.

Varighed: 16 minutter

Læs mere om…

Haptiske signaler laves på skulderen af en døvblind, mens kontaktpersonen samtidig synsbeskriver

Synsbeskrivelse

Synsbeskrivelse er vigtigt for at døvblinde kan orientere sig og forholde sig til omgivelserne. Det kan med fordel kombineres med haptiske signaler

To døvblinde taler taktilt tegnsprog sammen

Tegnsprog og taktilt tegnsprog

Tegnsprog  og taktilt tegnsprog udføres med hænderne - og aflæses med hænderne af døvblinde, der ikke har nogen synsrest. Få gode råd her 

Kvinde aflæser label med lup

Hvad er døvblindhed?

Definitionen på døvblindhed er en kombineret nedsættelse af syn og hørelse i en sådan grad, at det er vanskeligt for de nedsatte sanser at kompensere for hinanden.