Gå til indhold

Punktskrift

Punkt-alfabetet, også kaldet Braille, er et system af følbare punkter, som kan aflæses med fingerspidserne. Det blev opfundet af franskmanden Louis Braille i 1825 med inspiration fra et militært system beregnet til at kommunikere ordrer lydløst i mørke.

Braille er et internationalt bogstavsystem, som bruges over hele verden. Grundfiguren består af seks følbare punkter, og hvert bogstav eller tal består af en bestemt kombination af op til fem følbare punkter.

Ny teknologi giver mulighed for at læse og skrive punktskrift sammen med computere, smartphones og tablets. Ved at tilkoble et braille-tastatur kan man læse og skrive skærmens bogstaver som punkter på tastaturet.

Braille alfabetet

Læs mere om…

Bog med punktskrift

Notas individuelle service for døvblinde

Har du brug for at få overført personlige dokumenter til punktskrift, E-tekst eller lyd, så kan du lave din egen bestilling hos Nota igennem Individuel service for døvblinde. Læs her hvad ordningen omfatter. 

Døvblind kvinde med punkttastatur koblet trådløst til mobil

Digital kommunikation

Mange døvblinde har glæde af at bruge digitale hjælpemidler som PC, smartphones og tablets som hjælpemiddel. Læs her om de mange muligheder for forstørrelse, talesyntese og tilkobling af punktudstyr

Døvblind aflæser mobiltelefon på sit smart watch

Smartphones og tablets

Moderne teknologi har gjort det muligt for flere og flere døvblinde at bruge mobile løsninger som mobiltelefoner, smartphones, tablets og smartwatches.