Gå til indhold

Rettigheder ved valg

Der er valg til Europaparlamentet 9. juni. Vil du gerne brevstemme, er det muligt nogen steder allerede fra 28. april. Læs her om dine rettigheder ved valg til Europaparlamentet, folketinget og kommunalvalg og download informationsfolderen om dine rettigheder fra Indenrigs- og sundhedsministeriet. 

Se Indenrigsministeriets video om rettigheder ved valg

Video fra Indenrigsministeriet

Stemmeret

Du har stemmeret til Europa-parlamentsvalget i Danmark, hvis du:

  • har valgret til folketingsvalg (dvs. at du er dansk statsborger, er fyldt 18 år og har fast bopæl i Danmark), eller
  • er dansk statsborger, er fyldt 18 år og har fast bopæl i et af de øvrige EU-medlemslande, eller
  • er statsborger i et af de andre EU-medlemslande, er fyldt 18 år og har fast bopæl i Danmark


Du har stemmeret til Folketinget, hvis du er fyldt 18 år, er dansk statsborger og har fast bopæl i Danmark.

Du har stemmeret til kommunalvalg, hvis du er fyldt 18 år og har fast bopæl i kommunen og regionen, og hvis du derudover opfylder et af følgende kriterier:

  • er dansk statsborger ELLER
  • er statsborger i et af de øvrige EU-medlemslande, Island eller Norge ELLER
  • har haft fast bopæl i Danmark, Grønland eller Færøerne de sidste fire år

 

Hvordan stemmer jeg?

Hvis du har stemmeret, modtager du automatisk et valgkort senest 5 dage før valgdagen. På valgkortet står der, hvor og hvornår du kan stemme. På valgdagen tager du dit valgkort med hen til valgstedet. Her bytter du valgkortet til en stemmeseddel.

For at stemme skal du sætte kryds ved et partinavn eller en kandidat. Du må kun sætte 1 kryds. Du stemmer bag et forhæng i en stemmeboks, og bagefter afleverer du stemmesedlen i en lukket kasse. Der er folk på valgstedet til at hjælpe dig, hvis du er i tvivl om noget.

Døvblind kvinde læser pjece med lup

Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt mit valgkort?

Det er ikke en betingelse for at stemme, at du medbringer dit valgkort, du kan godt få en stemmeseddel udleveret på valgstedet alligevel. I den forbindelse vil du blive bedt om at oplyse navn, bopæl evt. fødselsdato samt fremvise legitimation for eksempel sundhedskort (sygesikringsbevis), kørekort eller pas.

Hjælp til at afgive sin stemme fra egen udpeget hjælper – også når man fremsiger sit ønske på tegnsprog

Hvis man ikke er i stand til alene at sætte sit kryds på stemmesedlen, så kan man få hjælp til det. Det er der flere regler om, bl.a. at man kan få hjælp af én af de valgtilforordnede på stedet. Det er imidlertid også en rettighed, at man kan vælge kun at få sin egen udpegede hjælper med ind i stemmeboksen, og for tegnsprogsbrugere er det også en rettighed, at man kan fortælle sit ønske på tegnsprog. Se nederst på siden om disse regler

Ved de seneste kommunalvalg, folketingsvalg og Europaparlamentsvalg har enkelte døvblinde oplevet problemer med at få accepteret, at de ville stemme kun med hjælp fra en eget udpeget hjælper. Enten har de der stod for valget ikke været bekendt med reglen om, at man gerne må udpege sin egen hjælper, eller de har ikke accepteret, at man brugte tegnsprog til at fortælle hvad man ville. Det står ellers i vejledningen, som alle kommuner skal rette sig efter. Hvis man som døvblind alligevel oplever problemer, vil DøvBlinde Danmark gerne høre om det.

Tegnsprog video om hjælp til hjælpemidler og hjælp til at stemme:

Video om hjælpemidler

Hjælpemidler

Bordlup

Hjælpemidler der skal findes på alle valgsteder i mindst ét stemmerum i din kommune:

  • Sorte filtpenne, der skal gøre afkrydsningen tydeligere
  • Lup som ikke er håndholdt, som kan forstørre teksten på stemmesedlen. Man kan afkrydse stemmesedlen under luppen
  • LED-lampe, hvor man kan regulere lysstyrke og lysfarve. Desuden skal man kunne regulere lysudfaldet efter behov.


Hjælpemidler der skal findes på mindst ét valgsted i mindst ét stemmerum i din kommune:

  • Forstørrelsesapparat med skærm (CCTV), der skal kunne regulere størrelse, kontrast og lysstyrke.
  • Hæve- /sænkebord som hjælp fx til kørestolsbrugere.

Det bør fremgå af kommunens annoncering og på kommunens hjemmeside, på hvilke valgsteder hjælpemidlerne befinder sig. Hvis du har brug for et af de hjælpemidler, som ikke findes på alle valgsteder i kommunen, kan du ved henvendelse til kommunen få at vide, om dit valgsted har det specifikke hjælpemiddel og ellers bede om at blive overført til det valgsted, som har hjælpemidlet. Hvis du brevstemmer, kan du selv opsøge stedet uden at skulle søge om at bliver overført. 

Transport til valgstedet

De fleste kommuner tilbyder, at borgere kan få gratis kørsel til og fra valgstedet. Her henviser vi til, at du kontakter din kommune eller besøger kommunens hjemmeside. Det er dog ikke en rettighed, og man kan ikke være sikker på, at ens egen kommune tilbyder det.

 

Reglerne om hjælp til at afgive stemme

Reglerne når det gælder Europaparlamentsvalg fremgår af ’ Vejledning om afholdelse af Europa-Parlamentsvalg søndag den 9. juni 2024 (Til alle kommunalbestyrelser og valgbestyrelser) nr. 9106 af 28/02/2024’

Der er to betingelser, der skal være opfyldt, for at du kan få hjælp alene af en person, du selv har udpeget fx en kontaktperson eller ægtefælle.

For det første er det en betingelse, at dit ønske om alene at få hjælp af den person, du selv har udpeget, er begrundet i en umiddelbart konstaterbar eller dokumenterbar fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, hvilket ikke burde være et problem i forhold til døvblindhed. For det andet er det en betingelse, at du udtrykkeligt og utvetydigt over for en af dem, der er tilknyttet valgstedet tilkendegiver, at du alene ønsker hjælp af den person, du selv har udpeget. Dit ønske kan du udtrykke på tegnsprog, men kun hvis du ikke kan udtrykke dig på talesprog.Det er pkt. 7.4.2 nr. 3) om personlig bistand til stemmeafgivning alene af én personlig hjælper, der er gældende for stemmeafgivning på dagen og pkt. 8.2.6.2 nr. 3) der er gældende for brevstemmeafgivning.

Som det også fremgår af Informationsfolderen fra Indenrigs- og sundhedsministeriet, så kan man søge om at skifte til et andet valgsted i kommunen, hvis der ikke findes CCTV eller hævesænkebord på det valgsted, man er tilknyttet. I så fald skal man søge om at skifte valgsted senest 31. maj 2024 inden kl. 12. 

Der er tilsvarende regler og vejledninger når det gælder folketingsvalg, kommunalvalg og folkeafstemninger. Download Indenrigsministeriets folder om stemmeafgivning og hjælpemidler herunder.

Kan jeg brevstemme

Det er normalt, at man kan brevstemme 21 dage før valget afholdes og indtil fredagen før valgugen. Det foregår ofte på kommunens biblioteker og på borgerservice. Hvis du er beboer på et plejehjem, kan du ofte også stemme dér. Det samme gælder, hvis du er indlagt på hospital. Efter at have vist gyldig legitimation afgiver du din brevstemme på en blanket, der sendes til kommunen og gemmes til valgdagen. Hvis du ønsker at ændre din stemme inden selve valgdagen, kan du indsende en ny brevstemme. Kun den sidst afgivne brevstemme tæller. Har du brevstemt, kan du ikke også stemme på valgdagen.

 

Brevstemme i eget hjem

Har du har særligt behov, kan du ansøge om at brevstemme i dit eget hjem, hvis du fx er syg eller har dårlig førlighed. Det kan du søge om tidligst tirsdagen fire uger før valgdagen og du skal gøre det senest 12 dage før valget afholdes. Du skal skrive til kommunen for at få et ansøgningsskema til at stemme i eget hjem. Modtager du hjemmepleje eller sygepleje, kan du få et ansøgningsskema af den person, der yder plejen.

Læs mere om…

Sorthvid foto af døvblinde på vej på bustur i 1967

DøvBlinde Danmarks historie

En forening for og af døvblinde - dét var målet i 1987, da en gruppe døvblinde og synshørehæmmede stiftede foreningen. Læs DøvBlinde Danmarks historie

Døvblind bruger afspilningsudstyr med store knapper

Hjælpemidler

Har man en hørerest, kan høreteknisk udstyr og produkter med talesyntese eller punktafmærkning gøre kommunikation mulig og hverdagen lettere. Har man en synsrest, kan god lyssætning og forstørrelse med zoom hjælpe. 

Døvblinde vandrer sammen med ledsagere i skoven

Arrangementer

DøvBlinde Danmark holder masser af kurser, temadage og udflugter, så du kan altid finde noget, der passer dig. Vi tager hensyn til lyd- og lysforhold og værner om det stærke fællesskab