Gå til indhold

Bestyrelsens arbejde i DøvBlinde Danmark

I 2025 er der valg til bestyrelsen i DøvBlinde Danmark. Landsmødet skal foruden formand og næstformand vælge seks bestyrelsesmedlemmer og fire suppleanter. Landsmødet er DøvBlinde Danmarks øverste myndighed, og foreningens daglige ledelse varetages af hovedbestyrelsen (HB) og forretningsudvalget (FU). Denne side beskriver, hvad det indebærer at sidde i hovedbestyrelsen.

De otte HB-medlemmer mødes fire gange årligt på Fuglsangcentret i Fredericia. Møderne er med overnatning, med ankomst om formiddagen og afrejse efter frokost dagen efter. Foreningens organisationschef deltager i møderne, og vi sørger for tolke både under møderne og i sociale sammenhænge.

FU mødes i gennemsnit to gange om måneden, hvoraf det ene møde er online. De fysiske møder afholdes som udgangspunkt i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup, hvor sekretariatet ligger. FU består af formand, næstformand og et tredje medlem, som udpeges af HB. HB konstituerer sig med det tredje FU-medlem straks efter landsmødet.

Organisationschefen fungerer som referent og konsulent på møderne. Både HB- og FU-møderne ledes af formanden. Der er en del formalia, procedurer og deadlines. Disse er beskrevet i forretningsordenen for HB, FU og udvalg/arbejdsgrupper. Arbejdet i HB og FU er interessant og udviklende. Samarbejdet på møderne, beslutninger om politiske indsatser, det medlemsrettede arbejde, beslutninger og indflydelse på udviklingen af foreningen, samarbejde med andre foreninger – alt det indeholder bestyrelsesarbejdet og der er meget man kan få indflydelse på. Derfor er det også godt med en spredning af interesser blandt bestyrelsesmedlemmerne. Der skal være nogen som interesserer sig for de medlemsrettede tilbud og aktiviteter. Der skal være nogen som brænder for det handicappolitiske arbejde. Der skal være en person, som gerne vil stå i spidsen og være formand, én som gerne vil være næstformand og én som gerne vil indgå i FU. Nogle interesserer sig for det hele og andre har særlige mærkesager, som de brænder for. Der er plads til det hele og alle gør så meget, som de har ressourcer til.

Som HB-medlem er man valgt til at varetage foreningens og alle medlemmers interesser, og man skal fremstå som et godt eksempel. Der er en forventning om at bestyrelsesmedlemmer deltager aktivt – ikke kun på HB-møderne, men også mellem møderne ved at påtage sig opgaver og indgå i udvalg og arbejdsgrupper. Man holder sig orienteret og besvarer mail 3-4 gange om ugen – dels for at følge med i, hvad der foregår i foreningen og dels for at tage stilling til forskellige sager.

Det er formanden og næstformanden, der tegner foreningen udadtil. Det vil sige, at de to personer udtaler sig offentligt på vegne af DøvBlinde Danmark. Formanden har en mere fremtrædende rolle og er som oftest den, der repræsenterer foreningen ved møder, konferencer, i interviews m.m.

FU spiller en vigtig rolle i det daglige arbejde og her tages mange beslutninger. FU er det politiske organ, der lægger rammerne for det politiske og organisatoriske arbejde. Dermed er FU med i stort set alle beslutningsprocesser, som vedrører den overordnede drift af foreningen. Man skal læse og besvare mails alle hverdage både for at holde sig informeret og for at tage stilling til spørgsmål, sager og problematikker.

Formanden har til opgave at lede FU- og HB-møder, at repræsentere foreningen udadtil og udarbejde politiske oplæg og dokumenter udadtil og indadtil (til HB og FU). Som repræsentant for alle døvblinde skal formanden kende til alle krinkelkroge af foreningens virke.

Næstformanden overtager formandens opgaver, når han er forhindret. Derudover kan der i FU aftales andre måder at fordele arbejdsopgaverne på. Det 3. FU-medlem har ikke på samme måde specifikke opgaver ligesom formanden og næstformanden.

FU arbejder som et kollektiv uden et hierarki i beslutningsprocesserne. Beslutninger træffes i fællesskab gennem saglige drøftelser, hvor titler ikke giver særstatus.

Det er kun FU der modtager et honorar for sit arbejde. Dog kan bestyrelsesmedlemmer i arbejde modtage dækning af tabt arbejdsfortjeneste ved deltagelse i HB, FU og udvalgsmøder. Honorarudvalget indstiller honorarsatser til godkendelse i HB. Fra 2021 besluttede man at det er muligt at blive ansat som formand. Stillingen er på 20 timer ugentligt.

Interesserede kan finde opstillingsskema på foreningens hjemmeside: https://www.dovblinde.dk/om-os/hovedbestyrelsen/. Ønsker man et skema tilsendt kan det fås ved henvendelse til DøvBlinde Danmarks sekretariat. Kandidater opfordres desuden til at sende en kort præsentation, som kan bringes i Medlemsnyt.

Læs mere om…

Kvinde aflæser label med lup

Hvad er døvblindhed?

Definitionen på døvblindhed er en kombineret nedsættelse af syn og hørelse i en sådan grad, at det er vanskeligt for de nedsatte sanser at kompensere for hinanden. 

Døvblind kvinde dufter til krydderurter

Årsager til døvblindhed

Døvblindhed kan skyldes mange forskellige ting. Her kan du læse om de mest kendte årsager til døvblindhed og nedsat syn og hørelse

To døvblinde taler taktilt tegnsprog sammen

Om DøvBlinde Danmark

DøvBlinde Danmark er en forening for alle med både nedsat syn og hørelse. Vi er døvblindes stærke stemme, når det kommer til rettigheder, lige vilkår og tilgængelighed.